میزان خواب عمیق شما در هر شب مستقیماً با احساس سرحالی که صبح روز بعد تجربه می کنید در ارتباط است.
میزان خواب عمیق شما در هر شب مستقیماً با احساس سرحالی که صبح روز بعد تجربه می کنید در ارتباط است. این مرحله موج آرام برای سلامت و رفاه انسان ضروری و مهم است.
هر شب، وقتی سرتان را روی بالش میگذارید و در دنیای رویا غرق می شوید، در مراحل مختلف خواب در حال گردش هستید. اگرچه هر مرحله نقشی را در کیفیت خواب و سلامت بیداری تان ایفا می کند اما یک مرحله وجود دارد که از همه سودمندتر است: خواب عمیق.
خواب عمیق به دلیل تاثیرش بر چگونگی حس ما در بیدار شدن، سودمندترین مرحله خواب است. وقتی خواب عمیق با کیفیتی داشته باشید، به احتمال بیشتری، در هنگام بیداری احساس سرحالی می کنید.
مراحل خواب
وقتی شما خواب هستید، مغزتان در مراحل فعالیت مختلف موجهای مغزی در گردش است که در نوار مغزی هم قابل مشاهده است. این الگوهای خواب به دو دسته اصلی خواب تفکیک می شوند: خواب REM (حرکت تند چشم) و خواب غیر REM. خود خواب غیر REM به سه مرحله تقسیم می شود که سومین و آخرین مرحله، خواب عمیق است. که تمامی این موارد را مطلب چرخه خواب توضیح داده ایم. همانطور که قبلا گفته ایم مرحله سوم خواب که به خواب عمیق معروف است آخرین مرحله خواب غیر REM است. این مرحله، عمیقترین مرحله خواب است به این معنا که بیدار کردن فرد در این مرحله کار سختی است. امواج مغزی شما در آهستهترین حالت خود قرار دارند و بدن شما بسیار ریلکس شده است و ضربان قلب و تنفس شما در سرتاسر شب، در آرامترین حالت خود قرار دارند.
اطلاعاتی بیشتر راجع به خواب عمیق
اصطلاح «خواب عمیق» از این حقیقت سرچشمه میگیرد که در این مرحله بیدار کردن فرد، کار سختی می شود. چون خواب عمیق با آهستهترین فعالیت امواج مغزی همراه است، به آن خواب موج آرام هم میگویند. این امواج، موجهای فرکانس پایین، موجهای دلتا دامنه بالا هستند که نام دیگری را برای خواب عمیق رقم میزنند: خواب دلتا.
هر مرحله خواب، نقشی را در سلامت و رفاه ما ایفا می کند اما باور بر این است که میزان خواب عمیق است که بزرگترین نقش را در احساس شادابی و سرحالی ما در طی روز به ارمغان می اورد. محققان دریافته اند که کمیت خواب عمیق، و نه کل خواب، است که بیشترین تاثیر را روی احساس سرحالی ما دارد.
اگر شما وسط خواب عمیق بیدار شوید، احساس می کنیم هنوز نیمه خواب هستید که به آن اینرسی خواب میگویند. اگر شما در زمان خواب موج آرام بیدار شده باشید، این حس خواب آلودگی می تواند تا چهار ساعت طول بکشد.
تاثیر خواب عمیق
دلایل زیادی مبنی بر این وجود دارد که چرا خواب موج آرام، تا این اندازه برای شادابی و رفاه فیزیکی و ذهنی ما مهم است. طی خواب عمیق:
- تقویت حافظه رخ می دهد
- حافظه دوره ای و معنایی بهبود می یابد
- منطقه نئوکورتیکال مغز، استراحت می کند
- هورمون رشد انسان (HGH)ترشح می شود
- سیستم ایمنی قوی می شود
- سلول ها بازتولید می شوند
به دلیل این اثرات، خواب عمیق نقشی محوری در سلامت فیزیکی و شناختی ما ایفا می کند. برای مثال ترشح HGH برای ترمیم سلولی در بزرگسالان و رشد در کودکان حیاتی است. وقتی شما ورزش می کنید یا دچار آسیب یا بیماری می شوید، ترشح HGH طی خواب، برای بهبود سریع بسیار حائز اهمیت است.
بعلاوه روشی که خواب عمیق از مغز محافظت می کند، نه فقط در ذخیرهسازی حافظه از روز قبل نقشی ایفا می کند بلکه در آمادهسازی مغز برای یادگیری در روز بعد هم حائز اهمیت است.
وقتی خواب عمیق کافی نداشته باشید، چه اتفاقی می افتد؟
محققان دریافته اند که بدن های ما، خواب عمیق را اولویت بندی می کنند. وقتی شرکتکننده ها شب زنده داری کردند و شب بعدی به خوابشان ادامه دادند، خوابِ شب بعدی، به نسبت شب های نرمال دیگر، درصد بیشتری از خواب عمیق را تجربه کردند. این اولویت بندی خواب عمیق، نشانگر اهمیت چرخه خواب برای سلامتی ماست.
وقتی خواب عمیق کافی نداشته باشید، احتمالاً در طول روز احساس خستگی می کنید و مشکلاتی در یادگیری و حافظه را تجربه خواهید کرد. بعلاوه، اگر آسیبی به شما وارد شده باشد، متوجه می شوید که خیلی سریع بهبود پیدا نخواهید کرد و در کل روز احساس درد دارید. حتی این احتمال وجود دارد که با یک مریضی، از پا بیفتید.
چگونه خواب عمیق بیشتری داشته باشیم؟
بهترین راه برای داشتن خواب عمیق کافی این است که هر شب خواب باکیفیت و کافی داشته باشید؛ بدن و ذهن شما بقیه کار ها را برای شما انجام خواهد داد. برای بهبود کیفیت خواب تان کارهای زیادی می توانید انجام دهید و به این صورت می توانید زمانی را برای خواب احیاکننده داشته باشید:
یک برنامهزمانی خواب بچینید
زمانبندی به خواب رفتن و بیدار شدنتان از خواب در هر روز باید مشابه باشد، که به چرخه زیستی شما کمک می کند و تاثیر زیادی بر میزان استراحتی که باید دریافت کنید و خوب خوابیدنتان دارد. مطمئن شوید که این برنامه زمانی خواب کافی یعنی حداقل 7 ساعت خواب را هر شب برایتان فراهم می کند.
در طول روز ورزش کنید
ورزش متعادل روزانه می تواند کیفیت خواب را بالا ببرد. به خاطر داشته باشید که ممکن است برخی افرادی که ساعاتی قبل از خواب ورزش می کنند، در خوابشان مشکل ایجاد شود پس باید سعی کنند در صبح یا اوایل عصر ورزش کنند.
روی عادت های سلامت محور خواب کار کنید
عادت های سلامت محور خواب فعالیت هایی را تحتالشعاع قرار می دهد که بر توانایی شما در خواب اثر میگذارد. کارهایی که می توانید انجام دهید شامل محدود کردن مصرف کافئین در اواخر روز، کاهش قرارگیری در معرض نور در شب و تلویزیون تماشا نکردن در تخت می شود.
تختتان را برای خوابیدن نگه دارید
کتاب خواندن در تخت خواب، چک کردن ایمیل تان، تماشای تلویزیون، به خواب رفتن تان روی تخت را دشوار می کنند. اگر مشکل به خواب رفتن دارید، تختتان را فقط برای خوابیدن نگه دارید.
قبل از به تختخواب رفتن، دوش بگیرید
حمام یا دوش گرم حدود یک ساعت قبل از خواب می تواند بدنتان را آرام کند تا در وضعیت استراحت قرار بگیرید و ملاتونین ترشح شود که هورمون مهم خواب است.
اختلالات خواب خود را درمان کنید
اگر می دانید اختلال خواب مانند بی خوابی یا وقفه تنفسی در خواب دارید، با دکتر خود مشورت کنید تا این شرایط را رفع کنید و بتوانید از خواب شب خود لذت ببرید.
از تشک و بالش مناسب استفاده کنید
استفاده از بالش طبی و تشک طبی می تواند خواب بهتری را برای شما فراهم کند که در نتیجه خواب عمیق بیشتری را تجربه خواهید کرد. استفاده از کالای خوابی که باعث دردهای عضلانی در شما نخواهد شد، منجر به خواب با کیفیت تر و بهتری خواهد شد.
مجموعه خانه تشک با بهره گیری از دانش روز دنیا، با تجربه چندین ساله خود، در زمینه تولید انواع کالای خواب اعم از تشک، بالش، باکس و تاج تخت، محافظ تشک و ملحفه و پتو فعالیت می کند. برای آشنایی بیشتر انواع تشک خانه تشک از صفحه محصولات ما بازدید نمایید و در صورت نیاز به کسب اطلاعات در ارتباط با تشک طبی، تشک فول ارتوپدیک، تشک مموری فوم و تمامی تشک های مجموعه و آشنایی با نکات خرید تشک با شماره تلفن 02122606066 تماس حاصل فرمایید. جهت اطلاع از آخرین تخفیف ها و جشنواره های فروش از اینستاگرام خانه تشک بازدید کنید.
خانه تشک تولیدکننده انواع تشک با کمال افتخار در خدمت مردم عزیز ایران می باشد.