اختلالات تیروئید رابطه منحصربه فردی با خواب و نقایص خواب دارد که بر سلامت خواب تاثیر دارد و ممکن است روی ریتم شبانه روزی تاثیر بگذارد.
اختلالات تیروئید و خواب
تیروئید غده کوچکی در سیستم درون ریز است که به کنترل متابولیسم بدن ما کمک می کند. اختلالات تیروئید رابطه منحصربه فردی با خواب و نقایص خواب دارد که نه تنها به روش های متفاوت بر سلامت خواب تاثیر دارد، می توانند خطر اختلالات خوابتان را نظیر آپنه خواب افزایش دهد و حتی ممکن است روی ریتم شبانه روزی تاثیر بگذارد.
تیروئید
درست زیر نای یک غده کوچک، پروانه ای شکل وجود دارد که تیروئید نامیده می شود. تیروئید با وجود وزن کمتر از 30 گرم، نقش حیاتی در عملکرد نرمال بدنتان بازی می کند. به عنوان بخشی از سیستم اندوکرین هورمونی (که شامل غده هیپوفیز، غدد آدرنال، پانکراس، و اندام های تولیدمثلی نظیر بیضه ها و تخمدان هستند) تیروئیدتان به تنظیم متابولیسم شما کمک می کند. تمام بدن شما توسط تولید، ذخیره سازی و آزادسازی مناسب سه هورمون تیروئیدی ضروری تحت تاثیر قرار می گیرد:
- کلسیتونین
- T3 یا تری یدوتیرونین
- T4، یا تترایودوتیرونین یا تیروکسین
T3 و T4 هر دو با استفاده از ید ساخته میشوند. در نواحی که نمک ید دار غیرمتداول است، اختلالات تیروئید اغلب به علت کمبود ید ایجاد می شوند. تیروئید با استفاده از این هورمون ها مخصوصا T3 و T4 متابولیسم را دستکاری میکند. از آنجا که هر دو نرخ متابولیک را افزایش میدهند، حفظ متابولیسم یک عمل تعادلی پیچیده است که با مشکل در تیروئید سریعا از تعادل خارج می شود.
اختلالات تیروئیدی متداول
بیشتر مشکلات تیروئید می تواند توسط پزشک و مراقبت های اولیه تشخیص داده شوند و درمان شوند، اما ممکن است به یک اندوکرینولوژیست ارجاع داده شوید. که در صورت انجام آزمایش و بررسی سطح هورمون تصمیم گیری درست توسط پزشک انجام خواهد شد.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید یا تولید هورمون تیروئید پایین، متداول ترین اختلال تیروئید است. اکثر مبتلایان زنان هستند و نرخ با افزایش سن افزایش می یابد، به طوری که 20% از زنان بالای 65 سال از تیروئید کم کار رنج می برند. با پیشرفت اختلال، طیفی از علایم یا تغییرات ظاهر می شوند:
علایم اولیه | علایم بعدی |
درد، ضعف مفاصل و ماهیچه ها | گرفتگی صدا |
خستگی با وجود خواب بیش از حد معمول | صورت، دست ها یا پاهای ورم کرده |
حساسیت بالا به سرما | گفتار کند |
افزایش وزن | ابرو، مو و ناخن های نازک یا شکننده |
افسردگی، اضطراب | کاهش حواس چشایی و بویایی |
دوره های قاعدگی سنگین | پوست ضخیم |
کارگران شیفتی خطر بالاتر کم کاری تیروئید را دارند اما این ارتباط بین اختلال و نقص خواب هنوز در حال تحقیق است. سه دلیل اصلی برای کم کاری تیروئید وجود دارد: اختلالات خود ایمنی، کم کاری تیروئید ثانویه (توسط غده هیپوفیز غیرمعمولی ایجاد می شود) و کم کاری تیروئید مادرزادی که از زمان نوزادی وجود دارد. همه می توانند درمان شوند و خطر مشکلات قلبی بالاتر، کلسترول بالا، و فشار خون بالا در بیماران با تیروئید کم کار را کاهش دهند.
پرکاری تیروئید
در نقطه مقابل، پرکاری تیروئید (تیروتوکسیکوز) تولید بیش از حد هورمون های تیروئیدی است. در حالی که نادرتر از کم کاری تیروئید است، پرکاری می تواند به دلایل متفاوتی زیادی ایجاد شود. این موارد شامل بیماری های خود ایمنی نظیر بیماری گریوز، عفونت، بارداری، گواتر یا ندول و مسائل دیگر هستند. علایم اختلال بین افراد مختلف هستند، اما متداول ترین آن ها موارد زیر هستند:
- اضطراب، تحریک پذیری، و نوسانات خلقی
- مشکل خواب
- خستگی، ضعف ماهیچه ای
- ضربان قلب سریع، نامنظم
- گر گرفتن و عدم تحمل گرما
- رعشه
ورم غده تیروئید
ورم غده تیروئید یک شکل از التهاب تیروئید است که توسط سیستم ایمنی ایجاد می شود. عفونت های ویروسی و باکتریایی می توانند ایجادکننده مشکل باشند، همانطور که برخی شرایط دیگر نیز می توانند علت اصلی باشند. متداول ترین شکل، تیروئیدیت هاشیموتو است که یک بیماری خودایمنی است که موجب می شود بدنتان به سلول های تیروئیدتان حمله کند. با گذشت زمان، تیروئید شروع به سفتی و لاستیکی شدن می کند و تولید کافی هورمون های تیروئیدی را متوقف می کند. تیروئیدیت پس از وضع حمل، مشابه تیروئیدیت هاشیموتو است اما در ماه های پس از تولد نوزاد رخ می دهد. معمولا علایم با پرکاری تیروئید پیش از کم کاری تیروئید در مبتلایان آغاز می شود و باعث می شود برای برخی افراد دشوار باشد که یک الگو را بشناسند.
در واقع، این پیشروی- از پرکاری به کم کاری تیروئید- در بیشتر تیروئیدیت ها معمول است. اگر علایم هر دو بیماری را دارید ممکن است تیروئیدیت باشد.
گواتر و ندول های تیروئید
تیروئید شما ممکن است بزرگ شود (گواتر) یا گره ها و اجرامی (ندول نامیده می شوند) ایجاد شوند.گواتر و ندول هر دو متداول هستند، به خوبی به درمان پاسخ می دهند، و معمولا تاثیر خطرناکی بر سلامتی شما نمی گذارند.
گواتر به دو شکل وجود دارد: تیروئید منتشر، یک بزرگ شدن صاف ، کلی است و گواتر ندولربه دلیل بزرگ شدن ندول های جداگانه یا توده ها رخ می دهد. ممکن است تیروئیدتان به تولید مقدار صحیح هورمون ها ادامه دهد( که گواتر غیرسمی نامیده می شود) یا به کم کاری یا پرکاری تیروئید تبدیل شود. ندول ها می توانند بدخیم باشند (سرطان تیروئید) اما معمولا خوش خیم هستند. این توده های شایع در 6% از زنان بالغ و 2% از مردان بالغ رخ می دهند.
سرطان تیروئید
سرطان تیروئید غیررایج است. گرچه هنوز تحقیقات زیادی در مورد دلایل سرطان باید انجام شود، اما دلایل اصلی قرار گرفتن در معرض اشعه (خصوصا در سنین پایین) و فاکتورهای ژنتیکی است. همچنین یک مطالعه نشان داد که بی خوابی ممکن است تاثیرگذار باشد. در حالی که تحقیقات بیشتری برای بررسی مورد نیاز است، نظریه هایی در مورد ارتباط بین خواب و اختلالات تیروئید مطرح شده اند. برخی از علایم سرطان تیروئید از کم کاری تیروئید تقلید می کنند اما موارد دیگر شامل:
- توده های گردن و تورم
- مشکلات و تغییرات تنفس یا صحبت کردن
- سرفه بدون دلیل
- درد یا حساسیت در گلو یا گردن
درمان نیز معمولا شامل جراحی، ید رادیواکتیو و پرتودرمانی است.
چگونه اختلالات تیروئید بر خواب اثر می گذارند
خستگی
افرادی که اغلب از یک تیروئید کم کار رنج می برند اغلب گزارش می دهند که با وجود خواب بیش از حد معمول همیشه احساس خستگی می کنند. این خستگی با وجود خواب طولانی هایپرسومنیا نامیده می شود.
هورمون های تیروئیدی مخصوصا T3 و T4 به کنترل متابولیسم شما کمک می کنند. زمانی که سطوح پایینی از این هورمون ها را دارید متابولیسمتان سقوط می کند که موجب می شود بدنتان کند شود. این کندی روی کل بدنتان تاثیر دارد و موجب می شود شما احساس تنبلی، سرما و خستگی کنید. ساعات بیش تری می خوابید اما حس بدتری دارید.
یک علت بالقوه دیگر برای هایپرسومنیای مرتبط با تیروئید ممکن است اختلال خواب در مرحله خواب عمیق باشد. این مرحله خواب شامل خوابی است که ما آن را به عنوان نیروبخش توصیف می کنیم و آن چیزی است که حس خواب آلودگی ما را از بین می برد. اگر کم کاری تیروئید به شیوه هایی خواب مرحله 3 را محدود کند منجر به هایپرسومنیا می شود. خواب آلودگی و خستگی ایجاد شده توسط هایپرسومنیا با چرت های روزانه کم نمی شوند. بدون در نظر گرفتن اینکه در شب چقدر می خوابند یا چند وقت یکبار چرت می زنند، مبتلایان خسته باقی می مانند. بیدارشدن در صبح خیلی دشوار خواهد شد و ریتم شبانه روزیشان مختل می شود. علاوه بر داشتن تاثیر منفی روی کیفیت زندگی، این خواب آلودگی های روزانه شدید هم می توانند خطرناک باشند. خوشبختانه، درمان موفق تیروئید کم کار معمولا با گذر زمان خستگی و هایپرسومنیا را از بین می برد.
بی خوابی
همان طور که سطوح پایین هورمون های تیروئیدی می توانند موجب هایپرسومنیا شوند، مشخص شد در افراد با تیروئید پرکار سطوح بالا می تواند موجب بی خوابی شود. کارشناسان پیشنهاد می کنند که بالغین به شش تا نه ساعت خواب در هر شب نیاز دارند که هفت تا هفت ساعت و نیم برای بیشتر افراد مناسب است. بی خوابی، که می تواند به صورت تلاش برای به خواب رفتن یا در خواب ماندن باشد مانع از دستیابی افراد به خواب مورد نیازشان می شود. پرکاری تیروئید به دو روش اصلی به بی خوابی کمک می کند:
قبل از خواب در بیش تر افراد عملکردهای متابولیک (نظیر دما، ضربان قلب و نرخ تنفس و غیره،) کند می شوند. اگر سطوح بالای هورمون های تیروئیدی مانع شکل گیری این اتفاق شوند، بدنتان در مورد اینکه آیا باید به خواب رود گیج می شود. بی خوابی همچنین می تواند ناشی از علایم دیگر اختلالات تیروئید نظیر تعریق شبانه باشد.
اگر شما از بی خوابی که ممکن است به علت اختلالات تیروئید باشد رنج می برید یک دفتر یادداشت خواب تهیه کنید. این به شما و تیم مراقبتی شما بصیرت عمیق تری می دهد که آیا مشکل به خواب رفتن یا در خواب ماندن دارید، آیا بی خوابی شما عمدتا توسط علایم جسمی و ذهنی ایجاد شده است و … این نه تنها به صورت بالقوه به درمان بی خوابی شما کمک می کند بلکه ممکن است اطلاعاتی در مورد اختلال تیروئید شما فراهم کند.
آپنه انسدادی خواب
آپنه انسدادی خواب، که به عنوان آپنه خواب هم شناخته می شود، یک اختلال تنفسی خواب شایع است. مبتلایان در شب چندین بار زمانی که بافت ها و ماهیچه های گلویشان آزاد و شل می شود و جریان هوای آن ها مسدود می شود تنفسشان قطع می شود. خروپف با ارتعاش ماهیچه ها و بافت ها رخ می دهد، سطح اکسیژن خون کاهش می یابد و در نهایت برای تنفس دوباره بیدار می شوند (ممکن است از بیدار شدن آگاه شوند یا نشوند). ارتباط بین آپنه خواب و کم کاری تیروئید پیچیده است. داشتن یک تیروئید کم کار خطر آپنه خواب شما را افزایش می دهد. دلایل زیادی برای افزایش این خطر وجود دارد که شامل تغییرات تنفسی، آسیب عصب یا ماهیچه، عدم تعادل شیمیایی، و حتی بزرگ شدن زبان می باشند.
تشخیص بین آپنه خواب و کم کاری تیروئید اغلب می تواند برای پزشکان مراقبت های اولیه مشکل باشد. هر دو بیماری علایم زیادی نظیر خستگی و تغییرات خلقی دارند و هر دو نسبتا شایع هستند. آپنه خواب با مطالعه خوابتان تشخیص داده می شود، در حالی که تشخیص کم کاری تیروئید شامل آزمایش سطوح TSH و هورمون های تیروئیدی است.
سندروم پای بی قرار
این اختلال حرکتی یک انگیختگی ناراحت کننده و تخریب گر مخصوصا در شب یا وقتی دراز می کشید در پاهایتان ایجاد می کند. در صورت حرکت به طور موقت این احساسات فرومی نشیند، اما دوباره بر می گردند. RLS بیش از یک تحریک کوچک است. این بیماری خطر بیماری قلبی را در زنان مسن به اندازه خطرات دیگر نظیر سیگار کشیدن و چاقی افزایش می دهد که به علت تاثیری است که بر مقدار خواب شما دارد. ناهنجاری در تنظیم انتقال دهنده های عصبی، هورمون ها و مواد مغذی به عنوان علل RLS شناخته شده اند و تحقیقات نشان می دهند که هورمون محرک تیروئیدی (TSH) هم ممکن است به این بیماری مرتبط باشد. نشان داده شده است که یکی از اجزایی که TSH را تنظیم می کند علایم RLS را کاهش می دهد و در شرایطی با سطوح بالای هورمون های تیروئیدی خطر بالاتر ایجاد RLS وجود دارد. یک فرضیه دیگری که وجود دارد این است که سن هم ممکن است به عنوان یک فاکتور در ارتباط بین RLS و اختلالات تیروئیدی نقش بازی کند. افراد مسن هورمون های تیروئیدی را کندتر از افراد جوان متابولیزه می کنند و همچنین 2% بیشتر احتمال پرکاری تیروئید دارند. ممکن است که این تغییر در سطوح هورمون های تیروئیدی خطر بالاتری از RLS را ایجاد کند. RLS می تواند صرف نظر از علتش درمان شود. موارد شدید ممکن است به دارو نیاز داشته باشند اما موارد خفیف تا متوسط اغلب به خوبی با تغییر سبک زندگی و بهداشت خواب پاسخ می دهند. درمان اختلال تیروئیدتان ممکن است همچنین منجر به بهبود RLS شود.
ریتم شبانه روزی و ملاتونین
ریتم های شبانه روزی چرخه های نرمال فرآیندهای بیولوژیکی شما هستند. این ریتم ها نه تنها زمان به خواب رفتن و بیدار شدن شما را کنترل می کنند بلکه چرخه های کوتاه و بلند مدت هر چیزی از جمله ضربان قلب تان تا تولید هورمون را هم کنترل می کند. به عنوان بخشی از سیستم درون ریز که هورمون ها را تنظیم می کند، تیروئید شما تحت تاثیر ریتم های شبانه روزیتان قرار می گیرد. مطالعات نشان داده اند که هورمونی که سریعا هورمون های تیروئیدی (TSH) را آزاد می کند همانند هورمون های تیروئیدی T3 و T4 یک شکل چرخه ای دارد و معمولا در شب نسبت به زمانی که بیدار هستید سطح بالاتری دارد. به عنوان یک هورمون-ملاتونین- به عنوان بخشی از سیستم شبانه روزی در شب افزایش می یابد تا به خواب ما کمک کند، اما اثر سرکوبگرانه بر عملکرد تیروئید دارد. ملاتونین توسط غده پینه آل در مغز تولید می شود که بخشی از سیستم درون ریز است و تولید TSH را کنترل می کند. این هورمون به عنوان یک مکمل کمکی خواب شناخته شده است. سطوح ملاتونین و هورمون های تیروئیدی هر دو به طور طبیعی در شب بالا می روند که این امر تاثیر متقابلی بر عملکرد تیروئید دارد. در برخی موارد، اثر سرکوبگر ملاتونین می تواند مفید باشد. برخی مطالعات وجود دارند که نشان می دهند که ملاتونین ممکن است به علت تواناییش در کند کردن رشد تومور به عنوان درمانی برای سرطان تیروئید مفید باشد. به طور کلی، تحقیقات مربوط به ملاتونین و عملکرد تیروئید به تازگی آغاز شده است. با این وجود، رویکرد جدیدی از ارتباط خواب-تیروئید می دهد.
خواب بهتر با وجود اختلالات تیروئید
درمان اختلالات تیروئید
اختلالات درمان نشده تیروئید می توانند شدید باشند. بسته به اختلالی که شما از آن رنج می برید درمان ها متفاوت هستند اما این 4 مورد رایج ترین آن ها هستند:
درمان | توصیف |
هورمون های ساختگی | در بیماران با تیروئید کم کار یا آن ها که تیروئیدشان را برداشته اند، هورمون های تیروئید مصنوعی تجویز می شوند |
مسدودکننده های بتا | مسدودکننده های بتا برای مسدود کردن تاثیرات هورمون های تیروئیدی در بیماران با پرکاری تیروئید استفاده می شود |
ید رادیواکتیو | به شکل قرص یا مایع مصرف می شود، ید رادیواکتیو به آرامی بخش هایی از تیروئید را نابود می کند. این همچنین برای سرطان تیروئید و پرکاری تیروئید استفاده می شود. |
جراحی | جراحی به ندرت برای گواتر ابتدایی یا ندول ضروری است اما اگر بیمار مشکل تنفس یا خوردن دارد ممکن است استفاده شود. همچنین برای سرطان تیروئید و برخی موارد پرکاری تیروئید استفاده می شود. |
تمام گزینه های درمانی با طیفی از اثرات جانبی همراه هستند که می بایست تا حد ممکن از آن ها اجتناب شود. با این وجود، بیشتر نقایص تیروئیدی مزمن می توانند با موفقیت درمان شوند. پزشکتان ممکن است تغییر سبک زندگی را برای کاهش علایم اختلال تیروئید پیشنهاد دهد. برای مثال، بیماران با تیروئید پرکار ممکن است با استفاده از مدیتیشن این اثرات را کاهش دهند. به خاطر داشته باشید که از سلامت ذهنی خود به اندازه سلامت جسمتان مراقبت کنید. اختلالات خلقی و اضطراب در بیماران تیروئیدی رایج هستند، افسردگی و اضطراب به عنوان علایم نقص تیروئید ظاهر می شوند. این مسئله نه تنها کیفیت زندگیتان را بهبود می بخشد بلکه به خواب بهترتان کمک می کند.
رعایت بهداشت خواب
عادت ها ، تشریفات و رفتارهایتان در زمان خواب، بهداشت خواب نامیده می شود. با ایجاد یک روتین خواب مثبت که می توانید به طور شبانه دنبال کنید، مطمئن خواهید بود که بهداشت خواب خوب را تمرین می کنید.
- زمان خواب خود را با توجه به مقدار مناسب خواب انتخاب کنید و تلاش کنید در تعطیلات هم این زمان بندی را رعایت کنید.
- وسایل الکترونیکی را یک ساعت قبل از خواب خاموش کنید. از نور آبی موبایل و لپتاپ و … دوری کنید. این نور که از صفحات الکترونیکی ساطع می شود ریتم های شبانه روزیتان را مختل می کند و به خواب شما آسیب می زند.
- با در معرض نور خورشید قرار گرفتن به خصوص در صبح و اوایل بعدازظهر به ریتم شبانه روزی تان کمک کنید. این تاثیر نور آبی را خنثی می کند و همچنین خلقتان را بهبود می بخشد.
- از تکنیک های آرام کننده نظیر نوشیدن دمنوش گیاهی پیش از خواب استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید زمان استفاده از مایعات به گونه ای نباشد که خوابتان را به علت دستشویی رفتن مختل کند.
- ورزش هوازی سبک و بدن سازی حداقل 5-6 ساعت قبل از خواب، تاثیر مثبتی روی بهداشت و کیفیت خواب دارد.
- درمان های جایگزین نظیر رایحه درمانی یا طب سوزنی می توانند خواب را آسانتر کند. مخصوصا رایحه درمانی ممکن است مفید باشد زیرا یک رایحه یکسان هر شب ممکن است تاثیر روتین شما را افزایش دهد.
- شرایط و محل خواب بر روی چگونگی خواب بسیار موثر است. افراد با اختلال تیروئید، نیازهای خاصی برای اتاق خوابشان دارند. کم کاری تیروئید تمایل به سرما و تاریکی دارد و پرکاری تیروئید منجر به این می شود که همیشه گرمش باشد. در هر صورت دمای مناسب خواب معمولا دمای خنک تری می باشد. ضمن این که دوش گرفتن پیش از خواب با توجه به متعادل کردن دما و حتی کمک به خنک شدن بدن، روی خواب تاثیرگذار است. تاریکی و سکوت نیز دو عنصر حیاتی برای فضای خواب هستند. چراغ های الکترونیکی کوچک، نور خیابان از بیرون، ترافیک و خروپف و سایر صداهای اطراف می تواند به خواب رفتن را دشوار کنند. تاریکی را با دور کردن وسایل الکترونیکی و استفاده از پرده های سیاه به وجود آورید و از محافظ گوش یا هدفون های خواب یا یک دستگاه صدای سفید برای خنثی کردن آلودگی صوتی استفاده کنید. در نهایت از تشک طبی مناسب استفاده کنید. در صورتی که کمردرد دارید از بهترین تشک برای کمر درد استفاده کنید. برای خرید تشک و همچنین بالش خود زمان زیادی بگذارید و کالای خواب خود را پیش از خرید تست کنید.
استفاده از تکنیک های آرام سازی ذهن
مدیتیشن، یوگا و تکنیک های دیگر همگی ابزارهای قدرتمندی هستند. تحقیقات تاثیر آن ها را در بهبود سلامت ذهنی و خواب نشان می دهند. مطالعات نشان داده اند که مدیتیشن، بی خوابی و اختلال عملکرد خواب و به همان اندازه افسردگی و خستگی که اغلب همراه با مشکلات خواب هستند را بهبود می بخشد. با قرار دادن این تمرین به عنوان بخشی از روتین خوابتان ممکن است قادر به کمک به کاهش تاثیرات اختلال تیروئیدتان بر خوابتان باشید.
یوگا به عنوان یک نوع ورزش و یک روش مدیتیشن خودش را در درمان مشکلات خواب موثر نشان داده است. بیش از 55% تمرین کنندگان یوگا دریافتند که یوگا به خواب آن ها کمک می کند.
اختلالات تیروئید می تواند خیلی سخت باشد، مخصوصا اگر شما خواب با کیفیت کافی ندارید. با این وجود، درمان پزشکی و تغییرات سبک زندگی می توانند اثرات مثبتی روی خواب شما، کیفیت زندگی و سلامتتان داشته باشند.
مجموعه خانه تشک با بهره گیری از دانش روز دنیا، با تجربه چندین ساله خود، در زمینه تولید انواع کالای خواب اعم از تشک، بالش، باکس و تاج تخت، محافظ تشک و ملحفه و پتو فعالیت می کند. برای آشنایی بیشتر انواع تشک خانه تشک از صفحه محصولات ما بازدید نمایید و در صورت نیاز به کسب اطلاعات در ارتباط با تشک طبی، تشک فول ارتوپدیک، تشک مموری فوم و تمامی تشک های مجموعه و آشنایی با نکات خرید تشک با شماره تلفن 02122606066 تماس حاصل فرمایید. جهت اطلاع از آخرین تخفیف ها و جشنواره های فروش از اینستاگرام خانه تشک بازدید کنید.
خانه تشک تولیدکننده انواع تشک با کمال افتخار در خدمت مردم عزیز ایران می باشد.